flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Деякі особливості перебування у тривалій відпустці без збереження заробітної плати.

28 червня 2022, 10:33

В Україні, згідно указів Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, від 14.03.2022 № 133/2022, від 18.04.2022 № 259/2022 та від 17.05.2022 № 341/2022 діє воєнний стан.

Відповідно до частини третьої статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», протягом воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки».

Велика кількість працівників апаратів судів скористалася наданою законодавцем можливістю і пішла у так звану «відпустку за власний рахунок».

Слід звернути увагу на деякі нюанси тривалого перебування у такій відпустці.

Оплата лікарняного та зарахування страхового стажу в період відпустки без збереження заробітної плати

Якщо працівник захворів в період перебування у відпустці без збереження заробітної плати, то допомога по тимчасовій непрацездатності не надається. Ця норма визначена пунктом 6 статті 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Допомога по тимчасовій непрацездатності – це матеріальне забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), а в період перебування у відпустці «за власний рахунок» заробітна плата не нараховується.

В такому випадку оплата лікарняного листка здійснюється лише за дні хвороби, які припадають на період, коли працівник повинен був вийти на роботу.

Проте, незалежно від тривалості такої відпустки, цей період вважається невідпрацьованим з поважних причин, тож виключається з розрахункового періоду при визначенні суми матеріального забезпечення від Фонду соціального страхування України та не зменшує суму виплат за лікарняними від Фонду.

Також є ще один важливий момент – якщо працівник перебував у відпустці (або декількох відпустках) без збереження заробітної плати протягом цілого місяця, то за цей місяць йому не була нарахована заробітна плата, відповідно - не має бази для нарахування  та сплати єдиного соціального внеску, тож, відповідно, страховий стаж за цей період працівнику не зараховується.