flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робота судів Дніпропетровської області при стабілізаційних (екстрених) відключеннях електроенергії

23 січня 2023, 09:43

24 лютого 2022 року на території України введено воєнний стан.

З 10 жовтня 2022 року російська федерація вдалася до відвертого тероризму, завдавши масованих та методичних ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури України.

Введення воєнного стану не має впливати на процес здійснення судочинства. Відповідно до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства в умовах воєнного стану забороняється.

Хоча на практиці, забезпечити безперебійну роботу судів в період війни вкрай важко. Однією з причин, що перешкоджає судам здійснювати правосуддя, стало стабілізаційне (екстрене) відключення електроенергії.  І це, в свою чергу, призвело до того, що суди позбавлені можливості здійснювати правосуддя.

З метою забезпечення безперешкодного звернення громадян до суду за захистом своїх прав, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області звернулось до Голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резніченка, Дніпровського міського голови Бориса Філатова та Голови Ради оборони міста Кривого Рогу – начальника Військової адміністрації міста Кривого Рогу Олександра Вілкула з проханням виключити будівлі судів Дніпропетровської області з переліку стабілізаційних відключень електроенергії та забезпечити їх генераторами.

На звернення територіального управління, в грудні 2022 року, Військова адміністрація міста Кривого Рогу забезпечила вісім судів м. Кривого Рогу генераторами та звернулась до КРЕМ АТ «ДТЕК «Дніпровські електромережі» з приводу виключення будівель судів міста Кривого Рогу з переліку стабілізаційних відключень електроенергії.

13 січня 2023 року міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Дніпровської міської ради, протоколом, зобов’язала Акціонерне товариство «ДТЕК «Дніпровські електромережі» та Приватне акціонерне товариство «Центральна енергетична компанія» вжити вичерпні заходи щодо забезпечення безперебійним постачанням електроенергії суди міста Дніпра.

Здійснення правосуддя судами в умовах воєнного стану є необхідним, адже саме на суди покладено конституційну функцію захисту прав, інтересів громадян. Відтак, територіальне управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області спільно з місцевими органами державної влади здійснюють усі можливі заходи задля забезпечення належної роботи судів Дніпропетровської області.