flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація про стан здійснення охорони судів Дніпропетровської області

05 грудня 2017, 16:27

     У зв’язку із подіями, що сталась на Дніпропетровщині 30 листопада 2017 року територіальне управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області доводить до всієї суддівської спільноти наступне.

     За 15 років існування ДСА України та її територіальних підрозділів здійснено низку заходів щодо матеріально-технічного забезпечення судів.

     З кожним роком відбувалось розширення пріоритетних напрямків роботи ДСА України та територіальних управлінь.

     Спочатку це було забезпечення судів маркованою продукцією та папером, і своєчасною оплатою комунальних послуг та виплатою заробітної плати суддям і працівникам апаратів судів. Згодом технічними засобами (комп’ютерами, принтерами, серверним обладнанням, засобами фіксування судового процесу) та поточними ремонтами приміщень.

      Останні чотири роки, завдяки професійному керівництву ДСА України з Державного бюджету України стали виділятися значні кошти на капітальні видатки. На які продовжено забезпечення судів технічними засобами (ВКЗ, ТФЗС тощо).

      Суди Дніпропетровської області забезпечено сьогодні на 90 % комп’ютерною технікою, що найменш один зал судових засідань кожного суду в області забезпечено ВКЗ (що дає можливість розгляду справ на відстані); тривають роботи по 100 % забезпеченню серверним обладнання.

      Всім Вам відомі вимоги до конвойних приміщень, які визначені в Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів (далі – Інструкція), затвердженої спільним наказом МВС України, Міністерства юстиції України, Верховного суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Державної судової адміністрації України і Генеральної прокуратури України від 26.05.2015 № 613/785/5/30/29/67/68, та відображуються в актах прийняття суду до конвоювання. Не виконання цих вимог призводило до відмови ВОДІТТ ГУНП в Дніпропетровській області в конвоюванні підсудних до судів. З початку 2017 року не доставлялись підсудні до 10 судів Дніпропетровської області, а до інших конвойних приміщень були нарікання. Сьогодні всі конвойні приміщення (крім Магдалинівського районного суду) приведені до вимог Державних будівельних норм України В.2.2.-26:2010 «Будинки і споруди. Суди.» та Інструкції. І все це зроблено за кошти бюджету.

      Необхідно зазначити, що в середньому будівлі в яких розташовуються суди побудовані у 50-60 роках ХХ сторіччя, але є і більш старіші будівлі, наприклад Заводський районний суд м. Дніпродзержинська було побудоване 1895 року.

      Протягом 2016-2017 років капітальні кошти, виділені державним бюджетом витрачались на капітальний ремонт дахів; проведення гідроізоляційних робіт; приведення приміщень судів до вимог здійснення правосуддя. Сьогодні в області немає жодного приміщення суду в якому б протягом останніх 3 років не проводились ремонтні роботи.

      Так, капітальний ремонт проведено в 10 судах, а поточні в 38 судах області.

      Також приорітетним завданням є охорона судів, а саме встановлення охоронних та пожежних сигналізацій, пропускних систем та систем відеоспостереження в судах, а також забезпечення судів комплексною системою захисту інформації. Для встановлення в одному суді орієнтовно площею 800 кв.м. системи відеоспостереження необхідно 250 тис.грн. капітальних видатків.

      Зазначаємо, що в місцевих загальних судах Дніпропетровської області для забезпечення безпеки встановлено 17 стаціонарних металодетекторів МДС-1, передано 147 ручних металошукачів, 200 тривожних кнопок, які встановлено в залах судових засідань та виведено на пост охорони суду, а також встановлено 6 систем відеоспостереження та 37 кабін з захисного скла.

      Законом України «Про Національну поліцію» від 02.07.2015 року № 580 ліквідовано підрозділ міліції СБСМ «Грифон», завданням якого було забезпечення охорони приміщень судів.

      Законом України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402 в редакції від 02.06.2016 року зі змінами від 29.11.2017 року зазначені функції передано Службі судової охорони. Але створення такого роду підрозділу натикнулось на певні додаткові вимоги, які необхідно визначити на законодавчому рівні.

      ДСА України здійснено організаційні заходи завдяки яким затверджено Постанову КМУ від 09.11.2015 року № 906 «Про забезпечення охорони судів, інших органів та установ, судової системи, а установ судової експертизи», у якій визначалось, що забезпечення охорони всіх судів України здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії України, зазначена постанова діяла до 01.12.2017 року.

      На виконання зазначеної постанови та вимог територіального управління  і голів судів Дніпропетровської області під охороною поліції сьогодні перебуває  19 загальних місцевих судів Дніпропетровської області. А саме, під цілодобовою охороною знаходяться 4 суди (Нікопольський, Новомосковський, Павлоградський міськрайонні суди та Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська), інші тільки в робочий час. Службу несуть по 1 особі в зміну.

      Крім цього, Державною судовою адміністрацією України та Територіальними управліннями областей проведено роботу по розробці  Тимчасового порядку забезпечення охорони судів, органів та установ  системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, затвердженого рішенням Вищої ради юстиції 26.12.2016 року № 3470/0/15-16 та наказом Міністерства внутрішніх справ України 26.12.2016 р. №1352.

      Тимчасовим порядком забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них, затвердженим рішенням Вищої ради юстиції 26.12.2016р. № 3470/0/15-16 та наказом МВС України від 26.12.2016р. № 1352 передбачено, що контроль за здійсненням пропуску осіб до приміщень судів покладається на відповідного керівника територіального органу Національної поліції України, командира військової частини (підрозділу)  Національної гвардії України, а також на керівників судів, які інформують керівника територіального органу Національної поліції України, командира військової частини (підрозділу)  Національної гвардії України про допущені порушення вимог цього порядку поліцейськими чи військовослужбовцями Національної гвардії України.

      01 грудня 2017 року затверджено Постанову КМУ «Про затвердження переліків судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції та Національної гвардії» № 902 додатком 1 визначено перелік судів, охорона яких буде здійснюватись підрозділами Національної поліції, і сьогодні це 30 судів області.

      Належні умови здійснення правосуддя в кожному регіоні країни, залежать від стовідсоткової взаємодії всіх гілок правової системи України, а її розхитування призведе лише до руйнування наших спільних досягнень та зусиль.